JISS - מכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון

אל"מ (מיל') פרופ' גבי סיבוני

אל"מ (מיל') פרופ' גבי סיבוני

מומחה צבא וביטחון, סייבר וטכנולוגיה צבאית.

מערך המילואים בכוחות היבשה נמצא במשבר. אין זה המשבר הראשון, אבל זהו המשבר החמור ביותר. לפני קצת למעלה מ-20 שנים, על רקע משבר המילואים שהתחולל בסוף שנות התשעים, קיים רא”ל שאול מופז בחינה של מצב מערך המילואים. הבחינה הסתיימה בשנת 2002, ונכתב מסמך משותף לצה”ל ולמכון הישראלי לדמוקרטיה בשם “כל העם צבא? שרות המילואים בישראל”.

אז נסב המשבר בעיקר על “הפרת חוזה ההוגנות”, כאשר את נטל שירות המילואים נשאה אוכלוסייה קטנה והולכת, וזו לא זכתה לתגמול ראוי. “מה רוצה איש המילואים? איש המילואים רוצה להרגיש נחוץ. הוא רוצה להרגיש שהשירות שלו חשוב. הוא רוצה להרגיש שהוא מאומן. הוא רוצה להרגיש שמערכת צבא-חברה מעריכה את שירותו ומוקירה אותו גם ערכית, ויש שיאמרו, גם מבחינת התגמול. הוא רוצה שיטפלו בצרכים שלו, בצרכי היום יום ובהשלכות של הקריאה למילואים על חייו”.

נדמה שדברים האלה מפי תא”ל אריאל היימן, קצין המילואים הראשי הראשון בשנת 2000, לא השאירו הד בחלוף קצת יותר משני עשורים. בקרב המיעוט המשרת במילואים בולט העדר תחושת הנחיצות והחשיבות. אלו הם היסודות שעליהם ניצב המבנה כולו. במציאות המתהווה כיום מגולם סיכון מסדר גודל אחר. חלחול ההבנה בקרב משרתי המילואים כי נחיצותו של מערך מילואים ביבשה מוטלת בספק, סודקת את המוטיבציה ומגבירה את השחיקה במחויבותם של משרתי המילואים להגיע לשירות המילואים, להתאמן ולשמור על כשירות לחימה.

התחושה בקרב אנשי המילואים ביחידות הלוחמות ביבשה היא שחלק ממפקדי צה”ל אינם רואים צורך ממשי במערך המילואים ככוח המחץ במלחמה רחבת היקף ומעדיפים לבסס את המענה המבצעי על הסד”כ של הצבא הסדיר, על אמצעים טכנולוגיים ועל אש מבוססת מודיעין מדויק. בעבר היו יחידות המילואים כוח המחץ להכרעת האויב, והיום מפקדי הצבא עושים ביחידות אלה שימוש תומך וחליפי ליחידות הסדירות בחירום ומלחמה בלבד. חוסר הבהירות בנוגע לתפקיד של יחידות המילואים הלוחמות מחלחל למשרתי המילואים ומעצים את חוסר האמון שלהם בנחיצות שירותם במילואים. וכך התרגילים הגדולים של אוגדות המילואים, שהיו מנת חלקו של צה”ל לפני מספר עשורים, הומרו לאימוני סימולטורים סטריליים. תקציב האימונים ביבשה שימש כאחד המקורות התקציביים לצבא למטרות אחרות. כשירות המפקדים והלוחמים במילואים הומרה ברכש ובהתעצמות ביכולות טכנולוגיות מתקדמות.

גישה זו בעייתית ופוגעת בצה”ל, ביכולת ההכרעה שלו במערכות ובביטחון הלאומי. היקף האיומים על מדינת ישראל הן במעטפת החיצונית והן בזו הפנימית מחייב סדר כוחות גדול שחייב להתבסס על כוח מילואים יבשתי בכשירות גבוהה. כתוצאה מצמצום השימוש במילואים בתעסוקה המבצעית בביטחון השוטף (מסיבות כלכליות וחברתיות) הושת נטל רב יותר על הסדיר. נטל זה הוביל לפגיעה בכשירות הסדיר שבאה לידי ביטוי בפגיעה בהכשרות (כמעט שני עשורים ללא אימונים מספקים) ולשחיקה עצומה שלהם בפעילות בט”ש. צמצום היקף האימונים לחיילי המילואים מוביל לכשירות נמוכה של יחידות המילואים יחד עם קושי משמעותי לקלוט אמצעי לחימה מתקדמים שבהם מצטייד המערך הסדיר. הכשירות הנמוכה הזאת פוגעת ברמת האמון של מפקדי הצבא והדרג המדיני ביכולתו של מערך המילואים, ומקטינה בהכרח את הנכונות להפעיל את יחידות המילואים. תהליך זה מעצים את התסכול של אנשי המילואים ואת שחיקת כשירותם.

בניגוד למשבר בסוף שנות התשעים שהוביל למחאה, המשבר הנוכחי אינו מאופיין במחאות קולניות. שקט זה  ממשיך לכרסם בכוח מערך המילואים אל עבר נקודת האל-חזור. מערך המילואים גם מאבד את מנהיגיו, ובכך הוא נותר מיותם. מינוי רמטכ”ל חדש מהווה הזדמנות לבצע שינוי עמוק שעיקרו חיזוק המעמד והאתוס החברתי של משרתי המילואים, חיזוק שדרת הפיקוד, וטיפוח שלה יחד עם חזרה לתרגילים אופרטיביים בשדה כהכנה למלחמה רחבת היקף לצד העמקת האימונים, מתן אמצעי לחימה וציוד משופרים ללוחמים, שיתוף יחידות המילואים במאמץ המבצעי ולבסוף מציאת מודל תגמול ופיצוי שיאפשר מענה הוגן למצוקות המשרתים.

יש לזכור שלצד ממד המענה המבצעי יש למערך המילואים תרומה עצומה לחברה הישראלית בכל הקשור לגשר שאנשי המילואים (ומשפחותיהם) בונים עם צה”ל כצבא העם, וכנגזרת לחוסן הלאומי והלכידות במצבי חירום ומלחמה. הצמצום הדרמטי בהיקף משרתי המילואים והיקף ימי המילואים שצה”ל מקצה בעשורים האחרונים גורם לשחיקה מדאיגה בשני המרכיבים האלה. נושא המילואים חייב להיות במקום גבוה בסדר היום של הרמטכ”ל הנכנס.

מכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון יקיים ב-18 בינואר כנס שכותרתו “משבר המילואים – האם צה”ל מוכן למלחמה הבאה”. במסגרת הכנס אשר יתקיים זמן קצר לאחר כניסת הרמטכ”ל הבא (האלוף הרצי הלוי) לתפקידו, ידונו  בכירי צה”ל, בעבר ובהווה, על ההיבטים השונים של מערך המילואים בצה”ל, ועל המשבר שבו נמצא המערך בשנים האחרונות. על בימת הכנס יוצגו ממצאי מחקר מקיף שבוצע במכון וסקר דעת קהל בנוגע לשירות במילואים. 


תמונה: Shutterstock